Tips og tricks

SNUDEDUT
Snudedut på hundeførerens håndflade er en meget enkel øvelse at lære hunden og er meget anvendelig. For eksempel til at undgå det meget ofte sete problem at hunden smider dummy/apportgenstand på jorden i stedet for at komme helt hen og afleverer til hånd:
Twitter har lært 1. at dutte med snuden på min håndflade 2. at holde duttet længe 3. indkald hvor hun løber hen til mig og dutter på min hånd og her er så 4. kombinationen hvor hun kommer med dummyen og afleverer til hånd. Overdrivelse fremmer forståelsen – derfor står jeg meget længe før jeg tager dummyen

Apportering med aflevering til hånd. Lært med snudedut

HUNDELEG
Noget af det bedste vi kan gøre for at belønne vores hunde og for at styrke vores samarbejde med den, er leg. Det skal være leg vi har SAMMEN – ikke bare at kyle en bold afsted som hunden så henter og ligger og gumler på under en busk 🙂
Trækkeleg er leg sammen – og det er naturligt for hunden. Jeg synes vi skal lege med vores hund præcist sådan som hunde leger indbyrdes. På videoen står gamle Tosca i midten mens unge Tira knokler løs. Vi skal være lige som den gamle hund nemlig at holde igen, men lade hunden om hvor hårdt der skal trækkes. Og vi skal holde trækkelegetøjet i hundehovedets højde så vi ikke hiver og flår i hundens nakke.
Da jeg optog denne video for flere år siden varede hundenes leg i mere end 10 minutter. Der var nogen der havde en fest.

Tuppence 10 uger gammel leger med sin mor Twitter

Frivillig håndtering
Der er mange, der har store problemer med at børste hunden fordi den ikke kan lide det og endnu flere med at få klippet hundens kløer fordi det har udviklet sig til en kamp!

Løsningen er frivillig håndtering – altså at lære hunden at det kan godt være at det ikke er det bedste i verden, men det er OK – altså at hunden giver accept til håndteringen.

Her kan I se hvordan jeg har lært Twitter at acceptere at blive håndteret: jeg lægger én godbid frit fremme og så står hun roligt og kigger på den og finder sig i at blive børstet/få klippet klør og så får hun signal til at hun må snuppe godbidden.

På samme måde kan jeg tage hendes temperatur og rense sår, tjekke ørerne mmm.

Metoden bag kalder vi Buckett game – det træner vi på både hvalpe- og unghundeholdene.

Håndtering- kloklipning

Da min nu 2,5 år gamle Tessan var 1 år blev det pludseligt meget farligt at få sele på.

Jeg har lært hende at “sige ja” til at få selen på – se video

Øvelsen starter med at jeg viser hende selen og hun dutter på den med snuden og jeg lægger selen om halsen på hende. Så står jeg og venter indtil hun dutter med snuden på mit venstre knæ (“du må godt fortsætte”) før jeg så lukker det ene spænde – belønner og venter og får et nyt dut på knæet (“du må godt fortsætte”) – lukker det 2 spænde – belønner og venter og får et nyt dut (“du må godt fortsætte”) – og fjerner selen. Før krøb hun langs væggen og så ud som om hun var bange for at få tæv! Prøv at se her hvor rolig og afslappet hun er. Sådan gør vi nu HVER gang hun skal have sele af/på.

Sådan ser det ud når hunden selv har indflydelse på hvad der sker med den.

Vi træner frivillig håndtering på hos klikkerhunden.dk på både hold for hvalpe og voksne hunde.

Initiativ
En vigtig egenskab hos hunden for at klikkertræning kan fungere er, at hunden har mod på at vise initiativ. Jeg siger til mine hunde: “Hvad kan du” og så går de i gang med at tilbyde en masse forskellige typer adfærd. Jeg kan så belønne det jeg vil og step by step få den adfærd frem, jeg vil have hunden skal foretage.
Når vi er færdige får hunden et SLUT NU- signal

Share